Podpora diskusie o oficiálnej rozvojovej pomoci na Slovensku

11.11.2004 Celý región

Slovenská republika sa začlenením do skupiny 30 najvyspelejších štátov sveta (OECD) a prijatím za člena euro-atlantického spoločenstva stala súčasťou donorsk...
Slovenská republika sa začlenením do skupiny 30 najvyspelejších štátov sveta (OECD) a prijatím za člena euro-atlantického spoločenstva stala súčasťou donorskej komunity, t.j. štátom, ktorý svojou pomocou prispieva k zlepšeniu života v rozvojových krajinách sveta.

Oficiálna rozvojová pomoc SR (ODA SR) sa od roku 2003 sústreďuje na odovzdávanie slovenských skúseností a know-how, rozšírenie ekonomickej spolupráce s rozvojovými krajinami, pomoc slovenskej krajanskej komunite v zahraničí a zapojenie slovenských subjektov do medzinárodných rozvojových projektov.
Prioritnými krajinami, do ktorých sa v súčasnosti sústreďuje slovenská oficiálna rozvojová pomoc sú: Afganistan, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kazachstan, Keňa, Kirgizsko, Macedónsko, Mongolsko, Mozambik, Sudán, Tadžikistan a Uzbekistan. Programovou krajinou sa stalo Srbsko a Čierna Hora. V rámci oficiálnej pomoci Ministerstvo zahraničných vecí SR zároveň vyčlenilo na rok 2004 na jednorázové financovanie pomoci Ukrajine a Bielorusku sumu 10 mil. Sk.
Hlavnými sektorovými prioritami oficiálnej rozvojovej pomoci SR je vytváranie demokratických inštitúcií a trhového prostredia, budovanie infraštruktúry (vrátane sociálnej), ochrana životného prostredia, pôdohospodárstvo, potravinová bezpečnosť a využívanie nerastných surovín.
Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) sa realizáciou projektu Podpora diskusie o oficiálnej rozvojovej pomoci na Slovensku zapojila medzi 8 mimovládnych organizácií a vzdelávacích inštitúcií, ktoré realizujú projekty v rámci 1. kola vzdelávacích projektov slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci.
Projekt SFPA reaguje na absenciu odbornej i verejnej diskusie a nízku informovanosť o problematike pomoci SR rozvojovým štátom, o otázkach spojených s migráciou ako aj o problémoch rozvojových krajín. Hlavným zámerom projektu je zvýšiť informovanosť obyvateľov o slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci a iniciovať odbornú i verejnú diskusiu o smerovaní a perspektívach vývoja slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci v budúcnosti, o dopadoch migrácie ako aj o dopadoch globalizácie na rozvojové krajiny. Cieľom je zaangažovať do diskusie čo najširšie spektrum odborníkov a zástupcov zodpovedných inštitúcií (štátna správa, samospráva, akademická obec, záujmové organizácie a i. ) a vytvoriť odbornú platformu na tvorbu politík úzko súvisiacich s oficiálnou rozvojovou pomocou.
Súčasťou projektu je aj medzinárodná konferencia „ Rozvojová pomoc a spolupráca: výzvy a perspektívy“ , ktorá sa uskutoční v dňoch 23. -24. novembra 2004 v Prešove. Organizuje ju Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku v spolupráci so Spoločnosťou ľudí dobrej vôle. Hlavným cieľom konferencie je zintenzívniť diskusiu o prioritách, problémoch a perspektívach oficiálnej rozvojovej pomoci SR ako nástroja zahraničnej i bezpečnostnej politiky SR v kontexte členstva SR v medzinárodných organizáciách a o postavení a úlohách jednotlivých subjektov na národnej i regionálnej úrovni (štátna správa, samospráva, mimovládne organizácie, podnikateľské subjekty, vzdelávacie inštitúcie) pri tvorbe a realizácii rozvojovej pomoci Slovenskej republiky. Konferenciou chce SFPA prispieť aj do diskusie o ochrane slovensko-ukrajinskej hranice ako vonkajšej hranice EÚ a napomôcť pri riešení problematiky nelegálnej migrácie na tejto hranici, keďže systém ODA slúži aj na zamedzenie migrácie tým, že sa snaží stabilizovať a zlepšiť životné podmienky v rozvojových krajinách.
Konferencie sa zúčastnia zástupcovia Ministerstva zahraničných vecí SR, Reprezentácie Európskej Komisie v SR, Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov, Rozvojového programu OSN na Slovensku, Svetovej banky, Rozvojového strediska MZV ČR, Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ SR, poslanci Národnej rady SR, zástupcovia mimovládnych organizácií aktívnych v oblasti zahraničnej politiky, migrácie, pomoci utečencom a rozvojovej pomoci, zástupcovia akademickej obce i zástupcovia médií.
Podujatie sa koná s podporou Ministerstva zahraničných vecí SR a Trustového fondu vytvoreného v spolupráci s Rozvojovým programom OSN (UNDP) na Slovensku.
Konferencia sa uskutoční v Evanjelickom kolégiu na ul. Hlavná 137 v Prešove a je otvorená pre širokú verejnosť po zaregistrovaní sa na tel. čísle 051/77 23 245, e-mailom na sandor@sfpa.sk alebo na web stránke www.sfpa.sk.
 

Vyberte región